Gezondheidszorg

Orthopedische toepassingen van de Thor 3D scanner

Een breed scala aan orthopedische hulpmiddelen kan op een nieuwe manier ontwikkeld worden. Het werken met gipsafdrukken is verleden tijd. Patiënten kunnen heel snel worden ingescand waardoor de belasting lager is. Een scan is binnen enkele minuten gemaakt in tegen stelling tot de ruimt 30 minuten stilzitten tijdens het werken met gips.

Op basis van de geometrie zoals deze is vastgelegd met behulp van de 3D scan kan een orthopedisch hulpmiddel worden gemaakt. Denk daarbij aan een perfect passende brace of een optimale matras voor in een rolstoel.  Dit gebeurt met behulp van speciale applicaties in CAD software. Deze hulpmiddelen kunnen in verschillende materialen worden uitgefreesd. De uitgefreesde vorm komt exact overeen met het oorspronkelijke model.

Zodra het hulpmiddel is gemodelleerd wordt een 6-assige freesrobot aangestuurd of wordt middels additive manufacturing een 3D model geprint op een 3D printer. Een mooi voorbeeld is het bedrijf Kersten Revalidatie in Roermond. Zij produceren met deze applicatie momenteel lig en zit hulpmiddelen voor patiënten die continu moeten zitten of liggen en daarbij een perfect passende stoel of matras nodig hebben.

Plastische chirurgie

Belangrijke toepassingen zijn correctiehelmen en gezichtsprotheses.

Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van een gezichtsprothese voor een patiënt geboren met een half gezicht. Door middel van het scannen van de afwijkende vorm van zijn gezicht kon een perfect passende en natuurlijk uitziende gezichtsprothese worden gefabriceerd.  Een exacte reconstructie van het gezicht is dus mogelijk.

De Thor 3D scanners zien ook vlakken en kleuren waardoor de toepassingen aanzienlijk worden vergroot en het product of model niet alleen qua vorm wordt gekopieerd maar ook met de juiste textuur en kleur. Geometrische 3D scanners zijn natuurlijk ook goed in te zetten bij het ontwikkelen van passende voet-, arm-, been-  of andere lichaamsprotheses. De pasvorm is exact te bepalen met de 3D scanapparatuur”.

Orthopedie voor dieren

Zoals deze technologie ten gunste van de mens is in te zetten kan dit natuurlijk ook zijn dienst doen bij het 3D scannen ten behoeven van dieren waaronder honden en paarden.

Thor 3D brengt een zeer betaalbare en praktische oplossing beschikbaar die in de orthopedische wereld en de plastische chirurgie zijn toepassing heeft gevonden.