Reverse engineering met Thor3D geometrie scanner

broodHet is een bekende truc: verkoop de hardware verkoop en verdien goed aan de verbruiksmaterialen. Op deze manier is uw kantoor printer erg betaalbaar maar bij de aankoop van een cartridge voelt u het in uw beurs. Najaar 2016 heeft het bedrijf Terem, een distributiepartner van Thor3D,  in opdracht van een professionele bakkerij geholpen met het ontwikkelen van een manier om de kosten voor verbruiksmaterialen te verlagen.

De opdrachtgever heeft meerdere professionele deegmixers in gebruik die gebruik maken van een grote schroef waarmee het deeg gekneed wordt. Deze schroef slijt en elke zoveel maanden moet hij vervangen worden. Deze onderdelen worden dan vanuit Canada verscheept hetgeen lang duurt en erg prijzig is.

deegmachineIn eerste instantie heeft een grafisch ontwerper geprobeerd het ontwerp na te tekenen met behulp van een 3D tekenprogramma maar de resultaten waren teleurstellend. Op het blote oog leek het erg goed maar de schroef bleek niet goed in balans en zou de mixer in enkele minuten volledig beschadigen.

Nauwkeurige kopie middels de Thor 3D gestructureerd licht scanner

De 2e aanpak was beter. Terem heeft de Thor 3D scanner gebruikt om de originele schroef te scannen en een perfecte replica te maken op een grote 3D printer. De Thor 3D scanner was het perfecte hulpmiddel omdat deze geschikt is voor het scannen van middelgrote tot grote objecten vanwege zijn grote Field of View. Hiermee kun je een object in seconden tijd scannen met een grote nauwkeurigheid. Nadat het 3D model was gegenereerd kon het op basis van ABS+ in 3D geprint worden in combinatie met HIPS supportmateriaal. Het object is 65 cm hoog met een doorsnede van 28 cm. Het HIPS supportmateriaal is verwijderd met behulp van limoneen.

scannen-gestrucuteerd-licht-reverse-engineeringDaarna heeft een partner van Terem, gespecialiseerd in het ontwikkelen van metalen gereedschappen, het kunststof 3D model in composiet verpakt en onder zeer hoge temperatuur van 1000c het plastic uit de vorm laten lopen. Het resultaat is een mal met de exact maat van de schroef. Deze is vervolgens afgevuld met roestvrij staal en het eindproduct is een 100% kopie van het origineel; klaar voor het betere kneden.

3d-model-deeg-schroefElke bestelling in Canada had een kostprijs van $1.500. Met behulp van 3D scannen en printen waren zij in staat het object door middel van reverse engineering zelf te fabriceren op eigen locatie tegen een kostprijs van niet meer dan $650; een besparing van bijna 60% per schroef.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − twee =